9 Aralık 2007 Pazar

Kıymalı Börek

Kıymalı Börek
5 su bardağı un
1 2/3 yemek kaşığı tuz
3/4 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 1/4 su bardağı su (ılık)
2 küçük boy domates
3 orta boy yeşil biber
1 büyük boy soğan
3 diş sarmısak
1 1/4 su bardağı kıyma
1 tatlı kaşığı karabiber
2/3 su bardağı margarin
1 adet yumurta

Hazırlanma Şekli
*Unu geniş bir kaba eleyin 1/3 su bardağı kadarını ayırın, kalan una 1 yemek kaşığı tuz katıp karıştırın ve ortasını açın. Maya ve şekeri, 1/4 su bardağı su ile ezip, unun ortasına koyun, üzerine biraz un serpin, ılık ortamda maya kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kadar bekletin,

* Mayalandıktan sonra kalan suyu azar azar ekleyerek, yumuşak bir hamur hazırlayın, ele yapışması duruma gelene değin yaklaşık 5 dakika yoğurun, ısıyı koruyarak 45 dakika daha mayalandırın.

* Domates ve yeşil biberi yıkayıp biberin sap ve çekirdeklerini ayırın ve domatesi yarım santimetreküp iriliğinde, biberi 2-3 milimetre kalınlığında doğrayın. Soğan ve sarımsağı soyup yıkayın, soğanı ince ince doğrayıp sarımsağı da bu arada ezin. Kıyma, kara biber ve 1 1/4 tatlı kaşığı tuzu doğranmış sebzelerle karıştırın. Kıymalı içiniz hazırdır.

* Yağı eritip soğutarak yarı donmuş kıvama getirin. 30 santimetre çapında bir tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın. Hamuru eli unlayarak, biri biraz daha büyük iki parçaya ayırın ve bezeler yapın, her bezeyi ayrılan undan kullanarak, 2 milimetre kalınlıkta açıp yağlayın ve bohça şeklinde katlayıp, buzdolabında 5 dakika dinlendirin. Aynı hamuru tekrar aynı kalınlıkta açıp yeniden yağlayın ve katlayıp ikinci kez dinlendirin.

* Büyük parçayı tepsinin çapından 3 santimetre daha büyük açıp tepsiye yayın, kıymalı içi yufkanın üzerine bölüştürün. Diger yufkayıda tepsi büyüklüğünde açıp, için üzerine düzgünce koyun, kenarlarını yapıştırın açılmasın ve ortasına 2 santimetre çapında ufak bir delik açın, üzerini kapatıp ılık ortamda 15 dakika daha mayalandırın. Yumurtayı çırpıp, böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Hiç yorum yok: