7 Aralık 2009 Pazartesi

Şekerden Dondurma Elmasiye

Kullanılacak Malzemeler


Beyaz ve saf balık tutkalı
5-6 fincan su
1 yumurta akı
Gülsuyu
Şeker
Vanilya
Limon suyu

Hazırlanma Şekli


Lazım olduğu kadar saf ve halis şekere beş altı fincan su ile kömür ateşinde eritilmiş beyaz ve saf balık tutkalını koyarlar ve dört fincan su ile bir yumurtanın beyazını iyice çalkalayıp hallederek şekere vaz (katıp) ve bir fincan gülab (gül suyu ) ile kadar-ı kifaye (yeteri kadar)misk-i nafi (faydalı koku vanilya) ezüp sonra şekeri ateşe koyup limon suyuyla ketirüp tabağa boşaltalar. Hengam-ı şita (mevsim kış)ise burudet-i havada (soğuk havada)hoş donar. Ve eyyam-ı sayf (yaz günleri) ıse tabağa ihata idecek (etrafını kuşatacak) kadar karın üzerine tabağı yerleşririp hoş donmakla latif olur.

Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesi,
Hazırlıyan Feyzi Halıcı, AKDTYK1992

Hiç yorum yok: